Begroting 2023; veel mooie ambities maar te weinig zoden aan de dijk

Door Leander Broere op 8 november 2022

Afgelopen week heeft de gemeenteraad van Dalfsen de begroting voor 2023 vastgesteld. Een begroting onder een voor de gemeente positief gesternte. Het financiële perspectief ziet er voor de gemeente meerjarig zeer positief uit. Bij de behandeling van deze begroting ging het vooral over twee onderwerpen. De toenemende armoede en het blijvende tekort aan betaalbare woningen. Niet geheel toevallig ook de door ons gekozen speerpunten deze begrotingsbehandeling.

Armoede
Armoede blijft een groot probleem en helaas een probleem wat door stijgende (energie)prijzen een steeds groter wordende groep treft. Recent zijn in de raad verschillende moties en amendementen aangenomen om de gevolgen van de particpatiewet in onze gemeente te verzachten en om meer middelen ter beschikking te stellen voor de bestrijding van armoede. Tijdens deze begrotingsbehandeling hebben wij vooral willen benadrukken dat het creëren van regelingen en vangnetten helaas noodzakelijk is maar dat mensen vooral geholpen zijn bij een integrale aanpak waarbij de inwoner zo weinig mogelijk regeldruk ervaart. Armoede ontstaat namelijk voornamelijk door een tekort aan geld en de zorgen die daaraan verbonden zijn verergeren vaak de armoede.

Betaalbaar wonen
Een ander onderwerp waar het in de gemeenteraad vaak over gaat is betaalbaar wonen. Het schiet maar niet op met de realisatie hiervan. Zeker wat onze partij betreft moeten er veel meer sociale huur- en koopwoningen gebouwd worden. Daarvoor is het nodig dat de gemeente opereert vanuit een heldere visie en regie pakt. Niet alleen op uitbreidingslocaties maar juist ook op de vele inbreidingslocaties. Ook is het nodig om minder dure villa’s te programmeren die kostbare ruimte opslokken. Helaas is dat laatste voor veel raadsfracties een brug te ver. Er wordt geen extra instrumentarium ingezet om actief prijsbeleid te kunnen voeren en er wordt ook niet afgesproken om een groter aandeel betaalbare woningen te realiseren. Wel is er een motie aangenomen om starters van een extra lening te kunnen voorzien tot 405.000 euro. Wij betreuren dit besluit. Het klinkt sympathiek maar het enige effect is het volladen van (veelal jonge) inwoners met nog meer schulden. Als huizen te duur zijn moet de prijs omlaag, niet de leenruimte omhoog. Hoe meer geld je in de markt pompt, hoe duurder de huizen worden. Dit werkt ook nog eens hartstikke prijsopdrijvend. Wij zien het als onze taak om aan de prijskant van woningen beleid te voeren. In januari spreken we hier verder over als raad. Hopelijk is er dan een beter gesprek mogelijk.

Moties
Als PvdA fractie hebben we verschillende moties (mede) ingediend. Eén motie was gericht op de gemeentelijke communicatie. Deze motie ‘Klare Taal’ verplicht de gemeente om in duidelijke taal te communiceren. De motie ‘Dorpsrondjes’ was gericht op het verbeteren van de wandelmogelijkheden rond onze dorpen. Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners veilige rondjes kunnen (hard)lopen en wandelen. Deze beide moties zijn unaniem aangenomen. Helaas redde de motie het niet waarin we het college oproepen pro-actief aan de gang te gaan met één opvanglocatie in onze gemeente voor vluchtelingen en asielzoekers. Onze burgemeester gaf wel aan dat hier aan gewerkt wordt maar Gemeentebelangen en CDA gaven aan liever op het Rijk te wachten. Ook een motie om van een geplande OZB verhoging af te zien redde het helaas niet.

Lees hier onze volledige bijdrage

Leander Broere

Leander Broere

Ik ben Leander Broere (1981), alweer bijna vijftien jaar woonachtig in de mooie gemeente Dalfsen. Na jaren in het centrum van Dalfsen gewoond te hebben en daarna enkele jaren in de nieuwbouw van Nieuwleusen woon ik sinds anderhalf jaar samen met mijn vriendin bij Lemelerveld. Kort na mijn komst in Dalfsen heb ik mij aangesloten

Meer over Leander Broere