Motie PvdA: “Ruimhartiger beleid participatiewet” aangenomen!

Door Leander Broere op 30 september 2022
Afgelopen week is in de gemeenteraad ons voorstel voor een ruimhartige uitvoering van de Participatiewet aangenomen. Bijstandsgerechtigden mogen meer giften ontvangen, ook hebben we gevraagd om meer mogelijk te maken met betrekking tot bijverdienen naast een uitkering.

We hebben allereerst voorgesteld om giften tot €1200 euro per jaar mogelijk te maken zonder dat mensen hierdoor een lagere uitkering krijgen. Vorig jaar kwam in het landelijke nieuws dat een bijstandsgerechtigde gekort werd op haar uitkering omdat ze van haar ouders af en toe een tas boodschappen kreeg. Wij vinden het juist mooi als mensen naar elkaar omkijken en hebben daarom om deze wijziging van de regels gevraagd. Daarnaast vinden we het belangrijk dat mensen zelf de mogelijkheid krijgen om hun situatie te verbeteren. We willen daarom dat mensen zoveel mogelijk aan het werk kunnen naast hun uitkering zonder direct gekort te worden. Hierdoor loont het om te werken. In deze tijd van hoge kosten, is dit extra belangrijk. De drempel om aan het werk te gaan moet zo laag mogelijk zijn.

Tot slot hebben we in het voorstel gevraagd om te kijken naar de huidige normen voor minimabeleid. Een kind uit een gezin met kleine portemonnee kan bijvoorbeeld de contributie voor de voetbalclub betaald krijgen door de gemeente. De inkomensgrens hiervoor is echter relatief laag. We hebben daarom aan het college gevraagd om te bekijken of deze norm niet omhoog zou moeten omdat er gezinnen zijn die boven de inkomensgrens zitten maar ook moeite hebben met rondkomen.

We zijn blij dat onze motie uiteindelijk steun kreeg van de hele gemeenteraad. Onze zorgen over de hoge kosten van onder andere energie blijven echter bestaan. We gaan daarom aan de slag met meer voorstellen om de Dalfsenaren die dit hard nodig hebben te ondersteunen.

Lees hier de motie!

Leander Broere

Leander Broere

Ik ben Leander Broere (1981), alweer bijna vijftien jaar woonachtig in de mooie gemeente Dalfsen. Na jaren in het centrum van Dalfsen gewoond te hebben en daarna enkele jaren in de nieuwbouw van Nieuwleusen woon ik sinds anderhalf jaar samen met mijn vriendin bij Lemelerveld. Kort na mijn komst in Dalfsen heb ik mij aangesloten

Meer over Leander Broere