Afgelopen week mochten wij het coalitieprogramma met de titel “Dichtbij – Dalfsen – Dichtbij” ontvangen. Het resultaat van een proces dat begon met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Na een zorgvuldige informatieronde kozen zowel Gemeentebelangen als het CDA enthousiast voor elkaar. De partijen gaan nog eens vier jaar met elkaar door. Het resultaat van die onderhandelingen ligt nu voor ons. Dit resultaat zal de komende vier jaar bepalen welke koers er gevaren gaat worden in de gemeente Dalfsen. Op dat varen kom ik later nog terug.
Laat ik met de deur in huis vallen. Wij zijn overwegend positief. Dit coalitieakkoord ademt een sociaal en duurzaam geluid uit. Een geluid dat ons past en waar wij de komende jaren graag een positieve bijdrage aan leveren. Blij zijn wij met gekozen prioriteiten zoals armoedebestrijding, de inzet op duurzaamheid, de inzet voor onze basisvoorzieningen zoals zwembaden, openbaar vervoer en consultatiebureaus en de ambities rondom verkeersveiligheid met daarin ook specifiek een plek voor de Fietssnelweg. Naast deze inhoudelijke punten straalt het stuk vooral ook uit dat we meer met onze inwoners willen spreken dan over onze inwoners. En dat is gezien de ervaringen van onze inwoners de afgelopen acht jaar echt winst. Het is duidelijk dat de onderhandelaars van dit document niet álleen geput hebben uit de verkiezingsprogramma’s van Gemeentebelangen en het CDA. En dat bedoel ik als een groot compliment.
Voorzitter. Zoals gezegd een overwegend positieve beoordeling van de PvdA fractie. Maar natuurlijk zijn er ook een aantal onderwerpen waar onze fractie graag andere accenten had gezien en zijn er een aantal onderwerpen waar wij het als PvdA domweg niet mee eens zijn. Op deze onderwerpen mag de coalitie de komende jaren naast constructieve ook activistische oppositie verwachten.
Vaak gaat het bij een stuk als een coalitieakkoord ook over hoe je iets opschrijft. Wat dat betreft hopen wij dat een zin als “De groep die onvoldoende meewerkt aan een terugkeer in het arbeidsproces, willen we aanpakken.” geen precedent schept voor de komende jaren. Want aanpakken is hier toch echt de verkeerde term. Wij snappen dat je de problemen waar deze mensen voor staan te lijf wilt gaan (als je het zo leest is het prima), maar het leest toch wat anders.
Als het gaat om woningbouw delen wij de ambitie om alle doelgroepen, zowel koop als huur in alle kernen van een woning te kunnen voorzien. Wij werken dit graag samen uit in onze nieuwe woonvisie. Waar wij dan minder van gecharmeerd zijn is een zin als “dat sociale huur ook sociale huur moet blijven.” Dat klinkt als een logisch voornemen. Maar op dit moment is er in veel kernen helemaal geen aanbod voor deze groep doorstromers. Dan zet je mensen dus feitelijk op straat. Een erg vreemde en onvriendelijke uitspraak.
Ook de paragraaf over zorg en welzijn stemt ons in grote lijnen tevreden. Wel zouden wij graag meer aandacht zien voor preventie. Dit zien we nu weinig terug. En ook bij het onderwerp jeugdzorg wordt wel een probleem geconstateerd maar zien wij te weinig een antwoord.
Aan duurzaamheid wordt zoals eerder al geconstateerd een flinke paragraaf gewijd. Vooral het onderdeel “voor en door onze gemeenschap” spreekt ons erg aan. Maar als we verder kijken wat dit college nu werkelijk gaat doen om een versnelling aan te brengen blijft het wat stil. Eerst energie op wekken op daken i.p.v. het aanleggen van zonnevelden of het realiseren van windturbines klinkt leuk maar brengt ons niet veel verder. Hoe snel wil dit college nou eigenlijk gaan op dit onderwerpen? We gaan het zien bij het vaststellen van nieuw duurzaamheidsbeleid. Wat de PvdA fractie betreft laat dit beleid niet lang op zich wachten. Willen wij deze mooie gemeente namelijk fatsoenlijk doorgeven aan onze kinderen én kleinkinderen dan zullen we op dit onderwerp aan de bak moeten. Als het gaat om besparen van energie, als het gaat om lokaal opwekken & als het om het elektrificeren van onze mobiliteit gaat. Onze gemeente zal hierdoor veranderen. De PvdA fractie wil af van een politiek waarbij we dit ontkennen, of waarbij we deze maatregelen voor ons uitschuiven en wil toe naar een politiek waarbij we deze transitie omarmen en zo inrichten dat onze inwoners maximaal kunnen meeprofiteren van de economische kansen die dit voor onze regio biedt.
En dan als laatste. Ik gaf eerder al aan dat ik even terug wilde komen op het onderwerp varen. En dan meer specifiek varen op de Vecht. Het nieuwe college lijkt in ieder geval op de Vecht een vernieuwde koers te willen varen.
In tegenstelling tot het verleden waarbij Dalfsen een sterk voorvechter was van een rustige half natuurlijk laaglandrivier met daarin een beperkt aantal recreatieve voorzieningen van topniveau lijken de coalitiepartijen nu jaloers naar het oosten te kijken. Ik doel dan op de kermis die de gemeente Ommen geworden is. Wij zijn tegenstander van activiteiten aan de zuidkant van de Vecht bij het dorp Dalfsen. We hebben het Waterfront niet voor niets zo genoemd. Vanuit het dorp kijken we op een prachtige uiterwaard. Dit willen wij graag zo houden. Daarnaast zijn wij voorzichtig met het opschalen van de bevaarbaarheid van de rivier. De Vecht is een unieke rivier in Nederland die zich kenmerkt door rust en ruimte en unieke natuurwaardes bezit. Denk aan de recente terugkeer van de Otter in ons gebied. En de bever, die staat op de drempel te trappelen. Wij zullen altijd op blijven komen voor deze kwetsbare waarden en zien dan ook meer in het gebalanceerde verhaal van voorgaande colleges op dit onderwerp. Dat verhaal is beter voor de natuur, de leefbaarheid voor onze inwoners én voor onze recreatieondernemers. Deze zijn ons allen even lief.
Wij wensen het college veel succes met het uitvoeren van haar programma.
Hartelijke groet,
Leander Broere
Jose Eilert
Fractie PvdA Dalfsen