Voorzitter kijkt vooruit!

29 maart 2024

Per 1 maart ben ik de nieuwe voorzitter van de afdeling Dalfsen. Ik ben geboren en getogen in Lemelerveld (Dalfsen gedeelte van oudsher) en ik ken onze gemeente dus goed. Ook heb ik de laatste tien jaar onze afdeling leren kennen. Evenals de voorzitters van de afgelopen tien jaar Gert de Haan, Jan Cents, Leander Broere, Johan Wiltvank en Stienus Melis. Iedere voorzitter had zijn eigen stijl en dat zal bij mij ook zo zijn. Wat mij betreft is het in ieder geval belangrijk dat de afdeling en de fractie twee zelfstandige entiteiten zijn die goed samenwerken maar niet teveel verweven moeten zijn. Dit is belangrijk want fractie en bestuur hebben elk hun eigen functie en verantwoordelijkheden. De fractie is in de eerste plaats verantwoordelijk voor de politieke actualiteit; het afdelingsbestuur is verantwoordelijk voor het functioneren van de afdeling. Deze verschillende taken hangen nauw samen want het bestuur is verantwoordelijk voor een goed verkiezingsprogramma en een goede kandidatenlijst. Voor de gekozen raadsleden is het verkiezingsprogramma leidend in hun dagelijkse politieke werk.

Ik zie het dan ook als opdracht van het bestuur om een sterk links blok te vormen richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. De situatie van nu is echter kwetsbaar. Het bestuur is incompleet en de focus zal dit jaar dan ook vooral liggen op het versterken hiervan. We zoeken nog minimaal een secretaris en een actief bestuurslid. Momenteel wordt er met alle nieuwe leden een gesprek gepland om hun ambities te onderzoeken en deze daar waar kan te ondersteunen. Wellicht roept deze tijd ook onze huidige leden op om meer actief deel te nemen in het bestuur. Het is nodig, juist nu (extreem) rechts en het populisme het lijken te winnen in ons land.

Als PvdA is het belangrijk dat we zoveel mogelijk opkomen voor kwetsbare burgers die de politiek nodig hebben! Juist nu en graag met een zo sterk mogelijk links blok!

Vriendelijke groet,

Joey van Driessen