PvdA tegen sprong over de Hessenweg

Door Leander Broere op 16 juli 2024

Afgelopen week heeft het college van B&W op een locatie aan de Dedemsweg tussen Dalfsen en Nieuwleusen de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) toegepast. Dit met als doel de realisatie van een bedrijventerrein. Dit volgt uit een eerder genomen (geheim) raadsbesluit. Over het raadsbesluit kunnen wij dan ook niet uitweiden. Wel over onze argumenten tegen. Als PvdA hebben we namelijk meerdere bezwaren tegen dit besluit.

Ten eerste vinden wij dat zo’n groot besluit altijd in de openbaarheid moet worden genomen. We begrijpen uitstekend dat dit in het geval van een WVG besluit niet kan maar het besluit om een schaalsprong over de Hessenweg te maken had onderdeel moeten zijn van ruimere openbare beraadslagingen waar inwoners hun mening hadden kunnen geven. Bijvoorbeeld bij de Omgevingsvisie. Nog pijnlijker vinden wij dit aangezien verschillende raadsfracties wel heel gemakkelijk kritiek hebben op de handelswijze van defensie in hetzelfde gebied maar zelf blijkbaar niet zoveel moeite hebben met het nemen van een soortgelijk besluit zonder onze inwoners daarbij te kennen. Defensie weegt meerdere locaties in Nederland in openbaarheid en na wederhoor tegen elkaar af. En wat doet Dalfsen als het om soortgelijke procedures gaat?! …..

Ten tweede zijn wij op inhoudelijke gronden het niet eens met het loslaten van het principe om bedrijventerreinen met name bij Lemelerveld en Nieuwleusen te ontwikkelen en de kern Dalfsen met name te ontwikkelen met de focus op recreatie en beleving. Wij vinden dit nog steeds een goede lijn.

Ten derde vinden wij een sprong over de Hessenweg onverstandig. Wij vinden het landschappelijk ongewenst. Deze ontwikkeling doet wat ons betreft afbreuk aan de groene entree van onze gemeente en het Vechtdal in brede zin. Daarnaast gaat deze schaalsprong in de toekomst onvermijdelijk leiden tot verkeersproblemen. Nu al is het oversteken van de Hessenweg via de Dedemsweg problematisch. Voeg daar het vele woon-werk verkeer en de verdere logistiek van de toekomstige bedrijven aan toe en we kunnen allemaal inschatten dat die problemen niet minder gaan worden.

Kortom. Wij vinden dit besluit een grote vergissing. Wij hebben het gevoel dat het gebied tussen Zwolle, Nieuwleusen en Dalfsen nu een lappendeken van ontwikkelingen wordt terwijl wij altijd gevraagd hebben om visie. Concentreer de ontwikkelingen zodat ze het minste pijn doen. Voor ons is bijvoorbeeld de gezamenlijke ontwikkeling van Hessenpoort met de gemeente Zwolle nog niet van tafel.

Leander Broere

Leander Broere

Ik ben Leander Broere (1981), alweer bijna vijftien jaar woonachtig in de mooie gemeente Dalfsen. Na jaren in het centrum van Dalfsen gewoond te hebben en daarna enkele jaren in de nieuwbouw van Nieuwleusen woon ik sinds anderhalf jaar samen met mijn vriendin bij Lemelerveld. Kort na mijn komst in Dalfsen heb ik mij aangesloten

Meer over Leander Broere