Dalfsen sluit zich aan bij “Statiegeldalliantie”

Door Leander Broere op 30 januari 2018

De gemeenteraad van Dalfsen heeft afgelopen maandag unaniem een motie van de PvdA Dalfsen aangenomen, waardoor de gemeente Dalfsen zich zal aansluiten bij de Statiegeldalliantie. Deze alliantie, die in november 2017 het leven is geroepen, bestaat uit maatschappelijke organisaties uit Nederland en België. Zij pleiten ervoor dat de regering statiegeld invoert op blikjes en kleine plastic flesjes. Het doel daarvan is de hoeveelheid zwerfafval fors terug te dringen.

De PvdA diende de motie in omdat zwerfafval wereldwijd, en ook in Dalfsen, een hardnekkig probleem is. Bovendien komt dit afval via wind en water terecht in de zee, waarna het een ‘plastic soep’ vormt in de oceanen, waar het een bedreiging is voor vogels, vissen en andere (zee)dieren en ook voor mensen. Dit werd maar weer eens duidelijk na de hoogwatersituatie in de Vecht toen na het zakken van het water overal in de uiterwaarden plastic afval achterbleef.

De motie is unaniem aangenomen door de hele gemeenteraad.

Krachtig signaal aan Tweede Kamer

Door de motie van de PvdA aan te nemen en aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie, geeft de gemeenteraad aan dat Dalfsen voorstander is van de uitbreiding van statiegeld. Meer wordt van de gemeente niet gevraagd. Het is in die zin een symbolische motie, maar wel een belangrijke. De alliantie bestond eerst voornamelijk uit consumentenorganisaties, milieuverenigingen en vakbonden. Met de aansluiting van gemeenten waaronder nu ook Dalfsen, maken ook lokale overheden duidelijk dat zij zwerfafval met statiegeld willen terugdringen. Dat is een krachtig signaal aan de Tweede Kamer. Eerder sloten onder andere Zwolle en Kampen zich aan bij deze alliantie.

Leander Broere

Leander Broere

Ik ben Leander Broere (1981), alweer bijna vijftien jaar woonachtig in de mooie gemeente Dalfsen. Na jaren in het centrum van Dalfsen gewoond te hebben en daarna enkele jaren in de nieuwbouw van Nieuwleusen woon ik sinds anderhalf jaar samen met mijn vriendin bij Lemelerveld. Kort na mijn komst in Dalfsen heb ik mij aangesloten

Meer over Leander Broere