Themabijeenkomst Lokaal Energiebedrijf

Door Joey van Driessen op 4 oktober 2024

18 september 2024

 

In het kader van de samenwerking tussen GroenLinks en PvdA Dalfsen heeft GroenLinks vandaag deze eerste gezamenlijke themabijeenkomst voor leden van beide partijen georganiseerd.

We zijn blij dat er zowel GroenLinks – als PvdA leden aanwezig zijn.

 

Inleiding door Leander Broere: raadslid van de PvdA.

In 2007 zijn de eerste 8 windmolens – waarvan 4 in de gemeente Dalfsen – in de provincie Overijssel geplaatst. Deze windmolens zijn door een commercieel bedrijf gebouwd en inmiddels verschillende keren doorverkocht aan andere commerciële bedrijven. Leander meent, dat ze nu in het bezit zijn van een Koreaans bedrijf, maar weet dit niet helemaal zeker. Wat wel zeker is, is dat de winst die met deze windmolens gemaakt wordt altijd naar commerciële bedrijven is gegaan.

Na de komst van deze 4 eerste windmolens op Dalfser grondgebied heeft de PvdA een motie ingediend, dat nieuwe windmolens onder zeggenschap van de bewoners moeten komen te vallen, zodat de winst ten goede kan komen aan de bewoners, de gemeenschap en voorzieningen in onze gemeente. Het idee was dat de Dorpen van Morgen – coöperaties in de verschillende kernen van de gemeente – samen met de gemeente een Lokaal Energiebedrijf zouden oprichten.

In 2018 heeft de gemeenteraad het college van Burgemeester en Wethouders verzocht om de oprichting van een lokaal gemeentelijk energiebedrijf te onderzoeken. Bij dit onderzoek heeft het college veel advies en steun gekregen van deskundige vrijwilligers uit de Dorpen van Morgen.

Deze vrijwilligers hebben hier veel tijd en energie in gestoken.

Een half jaar geleden – vijf en een half jaar na het verzoek van de raad – heeft het college van B&W de Raad om kaders gevraagd voor een lokaal energiebedrijf.

Afgelopen juni – na 6 jaar – heeft het college de uitkomsten van hun onderzoek – waarin ze de adviezen van de deskundige vrijwilligers uit de coöperaties naast zich neerleggen – gepresenteerd met het voorgenomen besluit om geen lokaal energiebedrijf op te richten. Dit voorgenomen besluit sloeg in als een bom bij de Dorpen van Morgen.

De argumenten, die het college geeft om geen lokaal Energiebedrijf op te richten zijn volgens deze deskundige vrijwilligers en volgens de PvdA niet steekhoudend. Het College vindt de financiële risico’s

te groot, terwijl de windmolens van “Veur de wind” in Nieuwleusen die bezit zijn van Synergie Nieuwleusen met winst draaien, winst die ten goede komt aan de omwonenden en aan sociale en maatschappelijke initiatieven in de gemeente, die rechtstreeks bijdragen aan de leefbaarheid in Nieuwleusen. Verder geeft het college aan zelf de expertise niet te hebben voor een Lokaal Energiebedrijf. Ook dit argument is niet steekhoudend, aangezien de Dorpen van Morgen wel experts hebben en de gemeente ook experts aan zou kunnen trekken hiervoor. Verder noemt het college netcognestie – een tekort aan transportcapaciteit in het elektriciteitsnet – een argument dat technisch niet klopt.

Dit voorgenomen besluit van het college om geen lokaal energiebedrijf op te richten leverde het college een motie van afkeuring op, die ingediend werd door de PvdA, D’66 en de VVD. Helaas werd die motie in de raad verworpen.

 

Met dit besluit worden een heleboel kansen gemist.

· De kans om als gemeente en Dorpen van Morgen zelf te bepalen

· De kans om veel geld met duurzame energiebronnen te verdienen

· De kans om bewoners tegen kostprijs energie te leveren en zo de energie-armoede in onze gemeente te verminderen.

· De kans om de winst uit het opwekken van energie ten goede te laten komen aan de gemeenschap, aan het opzetten en in stand houden van voorzieningen in de gemeente Dalfsen

· De kans om de energietransitie te stimuleren

 

En met dit besluit wordt veel energie, tijd en geld weggegooid.

Veel van de energie en tijd die de deskundige vrijwilligers van de Dorpen van Morgen in advisering van en steun aan het College hebben gestoken wordt weggegooid. Veel geld dat naar onderzoeksbureaus, die de gemeente in heeft gehuurd, is gegaan is verspild.

 

Toekomstige windmolen projecten in Dalfsen:

Er moeten voor 2030 nog tenminste 3 windmolens in Dalfserveld West gerealiseerd worden.

Het college wil in eerste instantie, dat de Dorpen van Morgen het plan gaan ontwikkelen en de financiële risico’s zelf gaan nemen. Wat voor de gemeente een te groot financieel risico is, is dat blijkbaar niet voor de Dorpen van Morgen.

De deskundigheid bij de vrijwilligers van de Dorpen van Morgen is nu blijkbaar wel ineens voldoende.

Deze deskundige vrijwilligers zijn echter afgeknapt op dit besluit van de gemeente en zullen zich wel verschillende keren beraden voor ze zich weer in gaan zetten voor iets wat het College van de gemeente gewoon niet wil.

We lopen nu dus het risico dat een commercieel bedrijf de toekomstige windmolens in de gemeente Dalfsen gaat ontwikkelen en met de winst gaat strijken.

 

Discussie.

In de discussie naar aanleiding van Leanders verhaal wordt duidelijk dat alle aanwezigen dit een gemiste kans vinden in onze gemeente.

We staan stil bij mogelijkheden, die we nog hebben om toch een Lokaal Energiebedrijf te realiseren.

Een handtekeningenactie of een demonstratie voor een Lokaal Energiebedrijf wordt door Leander niet als succesvol ingeschat, aangezien het college door de steun van Gemeentebelangen en CDA niet onder druk staat.

Leander benoemt als mogelijk actiepunt: Lokaal Energiebedrijf tot speerpunt maken in het verkiezingsprogramma van GroenLinks en Partij van de Arbeid in Dalfsen en daar ook mensen op werven.

Verder geeft Leander aan, dat hij goede informatie in de media heeft gemist over hoe het College is omgegaan met het onderzoek naar een Lokaal Energiebedrijf.

Een goed verhaal hierover is hard nodig en misschien kan GroenLinks Dalfsen hier voor zorgen.

 

Tot slot.

Korrie bedankt – namens GroenLinks Dalfsen – Leander heel hartelijk voor zijn bevlogen verhaal over het Lokaal Energiebedrijf in Dalfsen en geeft aan, dat we Leanders suggesties over wat wij alsnog kunnen doen meenemen naar onze werkgroep GroenLinksActief en de commissie Verkiezingsprogramma.

Joey van Driessen

Joey van Driessen

Ik ben Joey van Driessen, geboren Lemelervelder, ben getrouwd en heb drie dochters en een zoon. Vanuit mijn werkzaamheden in het verleden als leidinggevende binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), als mantelzorger en als persoon vind ik het belangrijk dat iedereen mee kan doen en dat we als samenleving niemand uitsluiten. Iedereen zou dezelfde kansen moeten

Meer over Joey van Driessen